2012. június 24., vasárnap

Sörben párolt sült csülök tepsis újkrumplival




Sok helyen olvastam már a sörben sült csülökről, mindig úgy képzeltem, hogy  isteni finom lehet. Most a hét végén vettem 4 csont nélküli első csülköt (akciósan a Tescoban), és végre el is készítettem ezt a finomságot. Hogy ebben a melegben ne kelljen órákig sütögetni, Zepter gyorsfőző fazékkal előpároltam a csülköket. 


De kezdem az elején. Szóval volt négy szép húsos első csülköm, amit megtisztítottam, majd kettévágtam és sertéssült fűszeremmel egyenként alaposan befűszereztem. Az 5,8 literes Zepter fazékba beletettem a kis főzőkosarat, és annyi sört kb. (2-2,5 dl) öntöttem bele, hogy épp a kosár alját ellepje. Belepakoltam a befűszerezett 8 fél csülköt, a fazekat lezártam és szokásos jelzések után 35 percig főztem, de most nem lehetett egész takarékra venni a tűzhelyet a kevés folyadék miatt, inkább csak közepesre, 4-5/9, utána hagytam magától visszaesni a pöcköt (kb. 10-12 perc). Amíg ez megtörtént, a körethez megtisztítottam 18 szem újkrumplit (folyó víz alatt, új fém dörzsivel pillanatok alatt lejött a tesco-s sárga újkrumpli héja), majd a krumplit pici olajjal kikent tepsibe karikáztam, 3 fehér kanál sertéssült fűszerkeverékemmel megfűszereztem, vágtam rá egy fej hagymát, 3 db tv paprikát, és 1 nagy paradicsomot, amit először kettévágtam, aztán felszeleteltem. Pici olajjal meglocsoltam az egészet, aztán jól összekevertem, és a sütő alsó sínjére tettem a 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben. Aztán kiszedtem a csülköket a fazékból, és mindegyik bőrét bekockáztam. Egy másik tepsi aljára egy fej hagymát felszeleteltem, aztán karikákra szedtem, 4-5 megtisztított fokhagymagerezdet közévágtam, aztán egy nagy tv paprikát is felkarikáztam, erre az alapra ültettem a bekockázott bőrű csülköket. Közé raktam egy szép nagy paradicsomot feldarabolva, aztán a csülkök alatt maradt párolólevet aláöntöttem és alulról a 4. sínre toltam a sütőbe. 




Kb. fél óráig sült így, aztán leöntöttem a levet a húsról, 250 fokra és grill-légkeverésre állítottam a sütőt  és még 10 percig hagytam pirulni a csülköket. A végén ilyen lett a hús 



és ilyen a tepsis újkrumpli (ami összesen kb. 50-55 percet töltött a sütőben).



Senkit nem kellett biztatni, hogy jöjjön ebédelni!! Ez az ebéd összes ragadozómnak elnyerte a tetszését. Finom jéghideg, saját készítésű kovászos uborkát ehetett mellé aki kért. Érdemes kipróbálni, mert isteni finom!!!!!




2 megjegyzés: