2012. június 21., csütörtök

Mai ebédünk: Zellerkrémleves, töltött tök kaporszósszal, vagy fasírt sültkrumplival











Tegnap semmi kedvem nem volt sem főzni, sem blogolni. Készült azért ebédre egy finom paradicsomos halkrém kence kenyérre, amit én lila hagymával ettem, a többiek hagyma nélkül. Vacsorára a hőségtől kimerült családnak előkaptam a hűtőből a jéghideg meggylevest, és gyorsan összeütöttem 15 perc alatt egy csípős-petrezselymes-fokhagymás spagettit, amit Legkisebbikem már napok óta emlegetett. 


Ma viszont a tegnapi lustaságot ellensúlyozva finom ebédet készítettem frissen vásárolt alapanyagokból. Először is új zellerből és újkrumpliból főztem egy isteni zellerkrém levest.











Hozzávalók: 1 nagyobb új zellergumó (a zöldjét néhány levél kivételével hűtőbe raktam, jó lesz levesekbe), 3 újkrumpli (megtisztítva megmértem őket, a zeller is és a krumpli is néhány gramm híján 24 dkg volt),  egy nagy fej hagyma fele, 1,5 liter forró víz, 1 evőkanál olaj, 1-1 csapott fehér kanál ételízesítő és só, őrölt bors, néhány friss zellerlevél, a habaráshoz: 2 evőkanál keményítő, kb. 1,5 dl hideg víz,  a levesbetét: néhány kis szelet zsemlekenyér, kevés olaj.


A hagymát felapróztam, a zellert és krumplit kis kockákra vágtam, mindent fazékba raktam, felöntöttem forró vízzel, sóztam, borsoztam, és fedő alatt puhára főztem. A főzés végén hozzáadtam a megmosott, apróra vagdalt zellerleveleket. Azzal is forraltam egyet, aztán összeturmixoltam a levest. Visszatettem a tűzhelyre, majd habarást készítettem keményítőből és vízből, azzal behabartam. Kb. 2 perc forralás után elkészült. A kenyérszeleteket kockákra vágtam, és pici olajon szép barnásra pirítottam. Hideg vízbe állítva langyosra hűtöttem a levest, úgy tálaltam a pirított kenyérkockákkal. 


Aztán egy nagyon-nagyon finom töltött tököt kaporszósszal.


A töltött tök hozzávalói: 1 zsenge tök (ez már várja néhány napja, hogy történjen vele valami), só, a nagy fej hagyma másik fele felaprózva, 40 dkg darált hús, pici olaj, 1 főzőtasak (12,5 dkg) paraboiled rizs, kb. 2 teáskanál erdei gombás ételízesítő, 2 teáskanál vargányagomba por   











[a gombák természetesen el is maradhatnak, csak most találtam ezeket az újdonságokat a Tescoban, és gondoltam kipróbálom :)!], kb. 5 dl forró víz, 1 púpos teáskanál őrölt bors, 1 csomag kapor (a fagyasztóból), 2 db tojás, pici só, 1 nagy poharas 20 %-os tejföl kb. 2/3-a, 


A tököt vékonyan meghámoztam, majd lesóztam, szűrőben hagytam a kioldódó nedvét lecsurogni. Nagy serpenyőben megdinszteltem a felaprózott hagymát, rátettem a darált húst, fehéredésig pirítottam, majd a főzőtasak paraboiled rizs következett. Fűszereztem ételízesítővel, gombaporral, őrölt borssal, az apróra vágott kapor felével, aztán felöntöttem forró vízzel, és addig főztem, míg a rizs megpuhult (ha szükséges utána lehet pótolni a vizet). Elhabartam 2 tojást kevés sóval, és a töltelékre öntöttem. Elkevertem, szinte azonnal  összeállt, így el is zártam alatta a tűzhelyet. A lesózott fél tököket szárazra töröltem, sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem, megtöltöttem a töltelékkel. Az összevágott kapor másik felét elkevertem tejföllel, és azzal vontam be a tököket (a maradék kapros tejfölt a kaporszószhoz használtam fel). 180 fokra előmelegített sütőben a legalsó sínen sütöttem kb. 40-45 percig, amíg szépen megbarnult a teteje és a villa könnyen beleszaladt a tökbe. 





















A férfinépnek fasírtot,


Hozzávalók: 60 dkg darált hús, szárazon 22 dkg zsemlekenyér, hideg víz a kenyér áztatásához, 1 tojás, 2+3/4 fehér kanál ételízesítő, 2 kávéskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 fehér kanál fűszerpaprika, 1 fehér kanál fokhagyma granulátum. 


A kenyeret beáztattam, majd kicsavartam, hozzáadtam a darált húst, nyers tojást, megmértem az alapanyagok súlyát, 1,34 kg volt. Ezután fűszereztem ételízesítővel, borssal, köménnyel, fűszerpaprikával, fokhagyma granulátummal, jól összegyúrtam, és 12 korongot formáztam belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem meg, alulról a 4. sínen. Amíg a töltött tök megsült, addig a fasírt is. 











A kaporszószt a már leírt módon készítettem, 4 evőkanál lisztből, kevés olajjal, 1 nagy csokor kaporból (a fagyasztóból), kb. 1-1,2 liter vízzel, sóval és a kapros tejföllel











A kaporszósz elkészülte után gyorsan megsütöttem 1 kg tisztított felkockázott újkrumplit, megpergettem sóval, és már ehettünk is. Isteni ebédünk volt!! Én a saját töltött tök adagomat fényképeztem le, Apa és Legkisebbikem fasírtot ettek sültkrumplival, de Legkisebbikem megkóstolt egy majdnem akkora töltött tököt, mint amit én megettem, és nagyon ízlett neki  [a gombákról valahogy elfelejtettem szólni :)]. 


Kíváncsi vagyok Legnagyobbikom mit fog választani, ha hazajön a horgászásból (mert ma szabadnapos, és mint mindig amikor szabadideje engedi, most is horgászni van ebben a rekkenő hőségben).










2 megjegyzés:

  1. Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.

    VálaszTörlés
  2. :) Nagyon örülök, köszönöm!! :)

    VálaszTörlés