2012. június 8., péntek

Töltött paprika










Könnyű és aránylag gyors ebédet főztem ma, töltött paprikát, néhány húsgombóccal kiegészítve, mert nem minden családtagom szereti a töltött paprika paprikáját. Pedig milyen isteni tud lenni. Az egész étel egy igazi nyáridézés. Egyik kedvencem. 


Hozzávalók: 4 (-8) db szép tölteni való paprika kb. 1,5 liter 100 %-os paradicsomlé, kevés só, 1,5 evőkanál Xukor (nyírfacukor), a habaráshoz:  kb. 1-1,5 dl hideg víz, 3 evőkanál keményítő . 


a töltelékhez: 60 dkg darált hús, 1 nyers tojás, 1 főzőtasak ( 12,5 dkg) paraboiled rizs, 1 fehér kanál só, őrölt bors ízlés szerint (én úgy szeretem, ha jó borsos),. 


A töltelék hozzávalóit jól elvegyítettem. A paprikákat megmosás után kicsumáztam (legegyszerűbb módja, ha a csumát először erősen befelé nyomjuk, aztán a száránál fogva egyszerűen kihúzzuk - egy tv műsorban láttam, kipróbáltam, és működik). A töltelékből annyit töltöttem beléjük, amennyit csak lehetett. A többi töltelékből 4 db gombócot formáztam. Mindet lábasba raktam, felöntöttem paradicsomlével. Kevés sóval és Xukorral ízesítve kb. 3/4-1 órán át főztem. Amikor megfőttek a töltelékek, a keményítőt kevés hideg vízzel elkevertem és besűrítettem vele a paradicsommártást. 


Közben alaposan megsikált újkrumplikat kevés - sóval ízesített - vízben megfőztem, a végén a visszamaradt pici főzőlevet leöntöttem róla. Néhány szál apróra vágott petrezselyemzöldet megforrósítottam 1 evőkanál margarinon, megborsoztam, és a krumplihoz kevertem. A töltött paprikát és húsgombócot paradicsommártással  leöntve, petrezselymes újkrumplival tálaltam. Isteni volt. 












5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, én is krumplit szoktam mellé még főzni. Éppen ma volt eszembe hogy hétvégére kéne ezt főznöm, jön haza a "csipet-csapat".

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki nagyon,bár én nem kifejezetten szeretem, de mikor anyukám ezt főzte, azért mindig megettem. Nem is ettem már évek óta, most azért jól esne és mindenképpen paprikával:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem, nyáron többször szoktunk készíteni, csak mi leves formájában, vagyis hasonlóan a paradicsomleveshez, csak belefőzzük a töltöttpaprikát:)

    VálaszTörlés
  4. Woow, de guszta az a felső fotó!! :P (nálunk is hasonló étel van ma, csak nem paprikába van töltve, hanem káposztába - érdekes, hogy gyerekkoromban nem szerettem egyiket sem, most pedig az egyik kedvencem lett:))

    VálaszTörlés
  5. Éva - köszi:), szerintem a petrezselymes krumpli a legjobb kiegészítője. De jó neked, hogy mennek :)!!

    Trollanyu - az Anyukánk főztje mindig a legjobb :).

    Kati - Biztos úgy is nagyon finom lehet, és érdekes is egyben!

    Gabriella - a felső kép vakuval készült, mert mindig elfelejtem kikapcsolni a vakut. De nekem is tetszett, azért került be:). Káposztába töltöttet paradicsommal még nem ettem, de el tudom képzelni, hogy nagyon finom! Nekem a töltött paprika az egyik legesleg finomabb kaja, imádom! Csak az a baj vele, hogy tegnap elfogyott!!

    VálaszTörlés