2013. február 16., szombat

Kínai kaja magyarosítva :)


Tulajdonképpen csak alapanyagilag van magyarosítva ez a kínai kaja, mert a szójaszószon kívül nincs benne extra alapanyag, csak olyan, ami bármelyik magyar háztartásban megtalálható. De ha Worcestershire szósz   van  otthon, akkor a szójaszósz azzal helyettesíthető. Az első kínaimat én ugyanis azzal főztem, mert akkor még nem lehetett szójaszószt kapni itthon.
 Valentin napon megmaradt fél kiló sertés hosszú karaj, kigondoltam, hogy "szecsuánit" készítek belőle. Igaz, nem túl sok husi, de ezzel az elkészítési móddal jelentősen megszaporodik :)!
Ahogy már régebben leírtam, az eredeti receptet a "Vörös Sárkány ízei" című szakácskönyvben találtam, és nagyon szerettük az így készült sertéskarajt és csirkemellet. Most azonban a szójaszószon kívül minden magyar volt a kínai kajában, és mégis olyan volt. Sajnáltam chili szószra egy vagyont kiadni, zöldhagymát meg nem kaptam, hát abból gazdálkodtam, ami itthon volt. 
A vékonyra szeletelt, bepácolt hús, hagymák, paprika, piros arany, ketchup, szójaszósz és bor
Ezeket használtam a mai szecsuáni sertéshez:  
50 dkg nagyon vékony csíkokra vágott sertés hosszú karaj, 2 hegyes erős paprika, 1-1 lila és vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, olaj, őrölt bors, 
A hús pácolásához: 4 evőkanál keményítő, 4 evőkanál fehér bor, 4 evőkanál szójaszósz
A végső ízesítéshez: 2 evőkanál keményítő, 4-5 evőkanál csípős ketchup, 1 evőkanál csípős piros arany, 8-9 evőkanál fehér bor.
A kínais gombához: 2 nagy tölteni való gomba, kevés olaj, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma,  2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál csípős ketchup, 1-2 evőkanál bor
A körethez: 3 főzőtasak (37,5 dkg) paraboiled rizs, 2 liter forró víz, 2 fehér kanál só
A körethez felforraltam két liter vizet sóval és addig főztem a főzőtasakos rizst benne, míg teli lettek a zacskók. Utána leszűrtem és melegen tartottam. Közvetlenül tálalás előtt öntöttem ki a főzőtasakból.
A zöldségeket vékony csíkokra vágtam, csakúgy, mint a húst. A húst bepácoltam keményítővel, fehér borral, szójaszósszal, és legalább 20 percig állni hagytam. Utólag, a recept elolvasása után láttam, hogy a páchoz a felhasznált hozzávalók fele is elég lett volna, de így sem volt rossz.
Amikor a család hazaért, kevés olajat forrósítottam, őrölt borsot szórtam  bele majd a hús felét néhány perc alatt hirtelen átsütöttem. Utána tányérra szedtem, újra borsot szórtam az olajba és a hús másik felét is hirtelen átsütöttem.
A hús második fele
Azt is tányérra szedtem, pici olajat öntöttem a serpenyőbe, megint borsot szórtam bele és a zöldségeket 
1-2 perc alatt roppanósra pirítottam, a végén belenyomtam 4 gerezd fokhagymát, ép csak átkevertem és máris visszaöntöttem az elősütött húsokat. Ekkor jött a végső ízesítés. A zöldséges húst megszórtam keményítővel, rátettem a ketchup-öt, piros aranyat és a bort. Gyors tűznél összeforraltam és néhány percre félreraktam, amíg a gombát is megsütöttem, ezt az utóbbit csak úgy ahogy én gondoltam. 
A hús serpenyőben visszamaradt szaftjához tettem 1-2 evőkanálnyi olajat, kevés őrölt borsot, rádobtam a felszeletelt csiperkét és nagy lángon pirítottam. Rányomtam 1 gerezd fokhagymát, megöntöztem 2-3 evőkanál szójaszósszal, 1 evőkanál csípős ketchuppel, és 1-2 evőkanál borral. Összeforraltam és már kész is volt.
Az elkészült húst és gombát rizzsel és szójaszósszal tálaltam.  Isteni volt így magyar alapanyagokkal is. Szinte nem volt érzékelhető a különbség, a család észre sem vette :)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése