2013. február 17., vasárnap

Sajtos-szalonnás csirkemell - muffin és "őzgerinc" formában

A tányéromon lent  éppen egy aszalt szilvás-aszalt sárgabarackos csirkemell muffin van kettévágva, a felső pedig a hosszúkásból egy szelet

Tegnap láttam Gabriellánál hasonlót ITT és ITT, úgy megtetszett, hogy én is ilyet akartam készíteni. Azért féltem, hogy a család az aszaltgyümölcsös változatot idegenkedve fogadná, ezért olyan csak 3 db készült, muffin formában. A többi sima sajtos verzió, az én átiratomban.



Sajtos-szalonnás csirkemell muffin
Ugyanaz őzgerinc formában
Ezeket használtam hozzá: 2 egész csirkemell kicsontozva, lebőrözve, apró kockákra vágva (kb. 1,2 kg színhús), 1 és 1/4 csapott fehér kanál só, 3 egész tojás nyersen, 2 dl 30 %-os (cukrozatlan) tejszín, 3 evőkanál rétes liszt,  kb. 20 dkg reszelt trappista sajt, 15 dkg sonka apró kockákra vágva, erdélyi szalonna hajszál vékonyra szeletelve egyszer a muffin formához 24 kis szeletke + 6 a tetejére kettévágva,  az őzgerincforma kibélelésére alulra 12 hosszabb szelet, a két végére kb. 3 hosszabb szelet elfelezve, a tetejére még 6 szelet elfelezve. + igény szerinti mennyiségű reszelt sajt a tetejére - de akár el is maradhat.
A csirkemelleket lebőröztem, kicsontoztam és kis kockákra vágtam, besóztam 1 csapott fehér kanál sóval, és félretettem. A mellcsontokból és 10 db csirkelábból levest főztem gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 7 perc alatt. Másik edényben fűszeres vízben 25 dkg mirelit borsót pároltam meg, amikor már félig megfőtt, eperszalag tésztát főztem bele, majd a levest rászűrtem. A húsokat és zöldségeket külön tálaltam. 

 A sajtos csirkemell további előkészületeként hajszálvékony szeleteket vágtam az erdélyi szalonnából - mert bacon-öm nem volt itthon -. Először a muffinformát béleltem ki kereszt alakban a vékony szalonnaszeletekkel, aztán a hosszúkás sütőformát is, de nem úgy mint Gabriella, mert nekem csak rövid szelet szalonnáim voltak, kb a feléig ért a formának, ami kétoldalt felhajlott. Amikor ezzel elkészültem, 3 tojás összeturmixoltam 2 dl 30 %-os tejszínnel, 3 evőkanál liszttel, és 1/4 csapot fehér kanál sóval, hozzákevertem a durvára reszelt trappista sajtot, a 15 dkg apróra vágott sonkát, és alaposan elvegyítettem a csirkemell kockákkal. Először a muffinforma szalonnával bélelt mélyedéseibe kanalaztam a masszát - 3 mélyedést először csak félig töltöttem meg a masszával, aztán beleraktam 1-1 szem négybe vágott aszalt szilvát és aszalt sárgabarackot, majd a csirkemelles masszával teleraktam a mélyedést. A kis csirkemell muffinok tetejére is egy-egy fél hajszálvékony szalonnaszeletkét raktam. A megmaradt masszát beleöntöttem a hosszúkás formába, egyenletesen elterítettem és szalonnaszeletkékkel azt is betakargattam. Tepsi egyik oldalára tettem a hosszúkás formát, másik oldalára a muffinformát és 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam. 


Nekem még így is tovább tartott a sütés, mint Gabriellának. Igaz nem mértem az időt, de addig sütötem, míg szép pirosra sültek a muffinok, és a hosszúkás is. Amikor láttam, hogy a muffinok már szépen pirulnak, kivettem a formát a sütőből, körbevágtam és megfordítottam mindet, hogy az alul lévő szalonna is megpiruljon. Ekkor szórtam meg még kevés reszelt sajttal is. A hosszúkás formában lévő sajtos csirkemellet is sütőpapírral bélelt tepsire borítottam, amikor láttam, hogy az is szépen pirul, annak is reszelt sajtot szórtam a tetejére, úgy sütöttem készre. Tejjel, tejföllel és margarinnal kikevert törtkrumplival tálaltam. Finom volt!!

2 megjegyzés:

  1. Még most vettem észre, hogy elkészítetted ezeket a finomságokat, de jó, nagyon örülök. :)

    Kicsit zavarban vagyok, mert úgy emlékeztem, hogy neked már a modernebb blogod van, és hirtelen nem tudtam, hogy Te vagy-e, de az édes unokáidat megismertem ám itt a blogon. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "modernebb" blogon szoktam megírni először a posztokat, aztán átmásolom ide, a hagyományos nézetű blogba minden bejegyzésemet, mert kaptam olyan hozzászólásokat, hogy hagyományos nézetben jobban szeretik a blogomat olvasni. Ezzel is ez történt, sőt a modernben is írtál hozzá megjegyzést még akkoriban :)
      http://hzias2.blogspot.hu/2013/02/sajtos-szalonnas-csirkemell-muffin-es.html

      Törlés