2013. február 3., vasárnap

Vasárnapi ebéd: Kacsanyakleves, ropogós kacsacombok krumplipürével és megyszósszal

Ma is megcsúsztam kicsit az ebéddel, aminek két oka volt. Az egyik, hogy a Story4-en a Maigret-t adják minden szombat és vasárnap reggel 8-kor, és én nagy krimirajongó vagyok, azt nem hagyhattam ki :). A másik ez a bitang időjárás, ami kicsit összezavarta a vérnyomásomat, ma reggel éppen kicsit magas volt, ami miatt elég ramaty volt a közérzetem :(.  Végül azért csak elkészült az ebéd, meg is ettük, és mindenki nagyon elégedett volt. Legnagyobbikom meg is jegyezte, hogy "na, a régi jó dolgokból mégis maradt valami".... - mert utálja, ha újítani próbálok.
A mai ebéd, - ahogy a címben már jeleztem - kacsanyak leves volt csigatésztával (vagy viccesen lúdgége tésztával), ropogósra sült kacsacombok, tejes-margarinos krumplipüré és meggyszósz.
A levest gyorsfőző fedővel főztem, szokásos jelzések után 20 percig. Utána rászűrtem a külön  kifőzött csigatésztára. A főtt húst és a zöldségeket külön tálon adtam asztalra. 
A megdézsmált tál  - mire fényképezni kezdtem, a család szétkapkodta a húsok egy részét
Ezek voltak a levesben: 8 kacsanyak (kb. 1 kg, mindet kettévágtam), 2 szál sárgarépa,  1 szál petrezselyemgyökér, fél-fél  paszternák és zellergumó, 1 hagyma, 3 szál zellerzöld, 2,5 liter forró víz, 1-1 csapott fehér kanál só és szitált ételízesítő, őrölt bors. 1 liter forró víz, fél-fél csapott fehér kanál só és szitált ételízesítő, őrölt bors, 13 dkg csigatészta. 
A kacsát hagyományosan, csak sóval fűszerezve raktam sütőpapírral bélelt tepsibe, alufóliával letakarva sütöttem 75 percig légkeverésen és 200 fokon, aztán leszedtem a fóliát, és legalább 15 percig sütöttem 275 fokon, míg ilyen szép piros lett:
 Hozzá krumplit főztem zepter módszerrel, amit margarinnal és tejjel kavartam krémesre. 
A meggyszószhoz most fagyasztott magozott meggyet használtam. A múltkor a Lidlben volt akcióban, akkor vettem 4 csomaggal. Most ezekből használtam fel hármat. 
Hozzávalók: 3 csomag mirelit fagyasztott meggy (45 dkg/csomag),  5-6 dl forró víz, 6 evőkanál méz, néhány csepp folyékony édesítőszer, 1 puncs pudingpor + 1 evőkanál keményítő, kb. 1 dl  hideg víz,
A meggyet kiengedés nélkül, forró vízben főni tettem mézzel és édesítőszerrel. Pár perc forralás után behabartam a hidegvízbe kevert pudingporral és keményítővel.   Néhány perc forralás és kész. Nem édesre főztem, inkább kicsit fanyarra.

2 megjegyzés:

  1. Egészségetekre ezt a nagyon finom ebédet! Meggyszósz van egész nap az eszembe, erre tessék itt van nálad ! Ez az össze-vissza idő nagyon bekavar az embernek. Jó pihenést!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Éva :)! Ez egy igazán minimál meggyszósz volt, de nagyon jól esett mindannyiunknak.
    Ez az idő tényleg jól bekavart!! Köszi, Neked is jó pihenést, így vasárnap este.

    VálaszTörlés