2013. február 14., csütörtök

Valentin napi vacsora


 
Valentin napra valami olyan finomságot szerettem volna készíteni, amit nem eszünk minden nap. És tengeri herkentyűben gondolkodtam, mert tudtam, hogy fiaim szeretik - sajna Apa nem, ezért húst is készítettem. Azért arra vigyáztam, hogy ne legyen nagyon extrém. Ezért lett aztán minden bundázott. Sokáig tempura bundában gondolkodtam, de nem mertem belevágni. Két magyar blogon találtam leírást, de  nem értettem, ha liszteket kerverek vízzel, akkor mi tartja egyben a bundát, úgyhogy inkább a hagyományos liszt - kevés sóval elhabart tojás - morzsa bundát választottam, mert az szerintem mindenre jó. A délutáni képeken már látszott a brokkoli és szeletelt gomba, mint bundázásra kiválasztott zöldség. A brokkolit zöldségleves fölött gőzöltem forrás után 6 percig, majd hagytam kihűlni és kevés sóval ízesítettem, csakúgy, mint a centis szeletekre vágott tölteni való gombát. Sajna ezeket csak én és Apa ettük, a fiúk mereven elutasították. A zöldségeken kívül még hosszú karajt és garnélát rejtettem bundába, és mondhatom, hogy  nagy sikert arattam velük. A karajt csak sóztam és kiklopfoltam, a garnélát (Lidl-ben kapható, 250 gr-os natúr garnéla) viszont kicsit megízesítettem, és az egyszerűbb panírozáshoz pálcikára húztam. A garnélákat még fagyosan szűrőbe tettem, forró vizet engedtem rájuk, jól átmostam és lecsepegtettem. A fél kiló rákot egy tálban csapott fehér kanál sóval, kevés őrölt borssal, fokhagyma granulátummal és szárított petrezselyemmel ízesítve folpackkal lefedve hűtőbe tettem egy jó órára. Aztán a rákokat pálcikára húztam. 6 pálcikára 3-3, 3 pálcikára 3-3 + 1-1 fél rák jutott. Összesen 9 pálcika lett. A tálban úgy támasztottam fel, hogy lecsöpöghessen róluk a nedvesség.
 
 
Úgy paníroztam mint minden mást,
 
a  panírozott, pálcikára húzott garnélák, brokkolirózsák és szeletelt csiperke


a panírozott hosszú karaj


majd  két serpenyővel dolgozva megsütöttem minden bepanírozott hozzávalót. Sütés után mindent konyhai papírtörlőre szedtem, utána tálaltam.
 


 
A panírozás megkezdése előtt vizet tettem oda forrni a rizsnek, 1,5 litert, 2 fehér kanál ételízesítővel és 1-2 evőkanál olajjal. Amikor felforrt, beletettem 2 zacskó (25 dkg) főzőtasakos paraboiled rizst, és addig főztem takarékon, fedő alatt, míg mindkét főzőtasak megtelt. Akkor alaposan lecsepegtettem és tálba borítottam.
A panírozás után megtisztítottam 8 kisebb hópehely krumplit, kockára vágtam és megsütöttem. Sütés után azt is lecsepegtettem konyhai papírtörlőn, majd megszórtam kevés sóval.
A köreteket úgy időzítettem, hogy akkorra legyenek kész, mire a frissensültek.
A húsok és zöldségek megsütése előtt még tartármártást is készítettem 4-4 evőkanál majonézből, tejfölből, fehér borból és citromléből, 4 csipet sóval és kevés fekete borssal. Azzal együtt tálaltam a frissensülteket. Isteni Valentin napi vacsoránk volt!
Ja, és száraz pezsgőt ittunk utána Apával.
 
a tányéromon garnéla, gomba, brokkoli, tartármártás, sültkrumpli, rizs
 
 

2 megjegyzés:

  1. Ez igazán ünnepi vacsora volt :) Nagyon kitettél magadért:)

    A tempurától ne félj máskor, amit te olvastál ott valami nem volt jó, mert kell bele tojás:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Pitz :)!
    Nagyon ízlett a családnak és a barátnőknek is, legnagyobb örömömre, mert Ők is megkóstolták :)! Legnagyobbikom Barátnője eddig nem ette a rákot, de tegnap megállapította, hogy ez finom :)!

    Kedvenc angol szakácsomnál Hugh Fearnley-Whittingstall-nál régebben láttam a tempurát, amikor fish and chips-szel próbálkozott többféle bundában, csak nem figyeltem eléggé. A magyar nyelvű blogokon meg elég fura lerásokat találtam. De majd máskor próbálkozom vele.

    VálaszTörlés