2013. február 24., vasárnap

Tarja - három az egyből (sült, húsos káposzta és leves)


Egy szép tarját vettem ma a Tescoban, akciós volt. Megkértem a hentest, hogy vágja ki a csontját, ne nekem kelljen itthon vergődni vele . Aztán hazaérve nekiláttam. A húst felszeleteltem, a káposztába szánt parázs részeket levágtam és félreraktam, a sültnek szánt szeleteket tepsibe sorakoztattam, sóval, őrölt köménnyel és borssal, fokhagyma granulátummal és csípős fűszerpaprikával fűszereztem. Alufóliával letakarva 180 fokos légkeveréses sütőben sütöttem kb. másfél órát. Utána már nem kellett pirítani, pirosra sült. De olyan sovány hús volt, hogy szinte semmi zsiradék nem sült ki belőle. Csak kihűlés után kóstoltuk meg, de ma nem csináltam hozzá köretet, friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal ettük vacsorára.


A nagyon parázs sovány tarja részeket falatnyi darabokra vágtam (70 dkg volt), ezzel és egy kiló apró savanyú káposztával (Legnagyobbikom hozta tegnap nagy boldogan - hogy milyen szép káposztát vett) húsos káposztát főztem. De most változtattam a főzés menetén. Úgy kezdtem, mint a pörköltet szokás, vagyis először kevés olajon 1 fej apróra vágott hagymát dinszteltem, ráraktam a felkockázott húst, fehéredésig sütöttem, akkor fűszereztem 1 kávéskanál őrölt köménnyel, 2 kávéskanál fokhagyma granulátummal, a tűz mérséklése után 2-3 fehér kanál fűszerpaprikával, majd felöntöttem 1 liter forró vízzel, és beleraktam a káposztát (sót ekkor még nem raktam bele, mert a káposzta sós!). Elkevertem és kb. 70-75 percig főztem, néha átkeverve. Akkor apránként megszórtam kb. 1,5 evőkanálnyi rétes liszttel (egyszerre mindig csak egy-egy csipettel, és jól belekevertem) hogy a leve kissé besűrűsödjön. Kiforraltam és megkóstoltam, kicsi só kellett bele, hát  megsóztam, rottyantottam rajta egyet és tálaltam.


A tarja csontjából finom csontlevest főztem, zöldségekkel, sóval, őrölt köménnyel és borssal, fokhagyma granulátummal (természetesen fokhagymagerezdekkel helyettesíthető), gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 25 percig. Aztán a levet átszűrtem, kevés vízzel hígítottam, sóztam, szárított petrezselyemzölddel még fűszereztem és 16-18 dkg gyermelyi cérnácska tésztát főztem bele. A zöldségeket és főtt húsos csontokat külön tálban tálaltam. 
Ebédre csak levest és káposztát ettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése