2013. február 24., vasárnap

Sertésvese tojással

 Mint minden belsőség, ez is megosztja az embereket. Vagy szeretik, vagy utálják. Ha jól van elkészítve, nagyon finom tud lenni. Én gyerekkoromban kóstoltam először, és azonnal megszerettem. A mai gyerekek szerintem már meg sem kóstolnák, inkább a gyorséttermi ételek a menők. Pedig ha a vese meg van tisztítva, utána pillanatok alatt elkészül és nagyon finom. Kiadós vasárnapi reggelinek - mint ma reggel, -  vagy egy olcsó gyors ebédnek is megfelel.
De minden a vese tisztításával kezdődik. Ezt én tegnap este megcsináltam az esti film alatt, megtisztítottam 3 vesét, így ma reggel ripsz-ropsz elkészült. A veséket vízszíntesen - lehetőleg középen - kettévágtam. Ekkor feltárul a belsejükben lévő rész, amit nagyon éles késsel óvatosan kivágtam, úgy, hogy a lehető legkevesebb hasznos részt dobjam ki vele. 


Utána a kitisztított vesét keresztben nagyon vékony csíkokra vágtam és dupla nejlonzacskóban a hűtőbe raktam. Reggel aztán szűrőbe öntöttem, forró vízzel többször leforráztam, aztán ecetes meleg vízzel is átmostam, majd hideg folyó víz alatt is, egészen addig, míg teljesen tiszta lett.
Ekkor egy fej apróra vágott hagymát olajon megdinszteltem, majd rádobtam a vesecsíkokat,

jó alaposan megborsoztam és sütöttem pár percig (kb. 5), míg a vesét keménynek nem éreztem, akkor jó. Csak ekkor sóztam meg a sülő vesét kb. 1/3 fehér kanál sóval.  Közben 1-2 csipet sóval elhabartam 5 tojást, és a vesére öntöttem. Kevergetve addig sütöttem, míg kissé megszilárdult, de nem szárítottam ki. 
Tányérra szedtem, szárított petrezselyemzölddel megszórtam (Férjem chilipor tett rá), és ecetes almapaprikával meg friss kenyérrel tálaltam. Jó kis reggeli volt. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a vesét én is, szerencsére nem is olyan drága :)

    VálaszTörlés
  2. :) Szerintem többen szeretnénk, ha nem lenne vele szemben előítélet!!
    Párom annak idején nem akarta megkóstolni, aztán meg megszerette.
    És tényleg az olcsóbb húsok közé tartozik.

    VálaszTörlés