2011. december 5., hétfő

Sült csuka - irdalva, vagy irdalás nélkül?






Legnagyobbikom egészségesnek nyilváníttatott, amit már nagyon várt, hogy végre horgászni mehessen. Tegnap elég szép idő volt, így elment, hátha sikerül egy csukát akasztania, mert nagyon ráéhezett egy kis fokhagymás csukára. (Igaz, van a mélyhűtőben egy gyönyörű példány, de azt karácsonyra tartogatom.) Hosszas próbálkozás után, mikor már majdnem feladta, mégiscsak sikerült egy szép csukát akasztania, nagyobbat, mint amik az eddigi bejegyzésekben szerepeltek. Hazahozta, megtisztította, és eltettük a hűtőbe, mert tegnap délután már nem volt kedvem megsütni, de megígértem, hogy ma sorra kerül. Így is lett. Felvetődött azonban egy kérdés sütés előtt: irdalva, vagy irdalás nélkül készüljön, mert attól féltem, hogy egy ilyen nagyobb csuka szálkái már nem olyan gyengék, ami könnyen összesülne.  Megbeszéltem a srácokkal, hogy ma kísérletezünk egy kicsit, egyik oldalán nagyon sűrűn beirdalva, másik oldalán irdalás nélkül, egészben hagyva sütjük meg a csukát.

Készítettem egy jó fokhagymás fűszerkeveréket, 4 fehér kanál szitált ételízesítőből, 1 kávéskanál őrölt borsból, 2,5 kávéskanál fokhagyma granulátumból és fél kávéskanál chili porból, amivel aztán jól befűszereztem az előkészített halat.












Aztán sütőpapírral bélelt tepsire kanyarítottam, mert nem fért volna el még átlósan sem, megspricceltem olajjal, és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. 35 percig sütöttem (nem mertem tovább, nehogy nagyon kiszáradjon), akkor kivettem és megkóstoltuk. Azt tapasztaltuk, hogy az irdalt oldalt jobban átjárták a fűszerek, ahogy arra számítani is lehetett, viszont hiába volt szinte 2 mm-ként beirdalva, mégis tele volt apró szálkákkal (úgy tűnik ez az irdalásos módszer csak kisebb csukáknál válik be szálkaeltüntetésre, legalábbis szerintem). Az irdalás nélküli oldalt is lefejtettem a gerincről, a hófehér hús a gerinc mellett elég ízetlen maradt, de kissé után-fűszereztem, a már leírt fűszerkeverékkel, és máris isteni finom lett, a szálkák szépen egyben maradtak benne, így lehetetlen nem észrevenni, mert jókora Y szálkák vannak a csukában, de ahogy már régebben leírtam, a sült csukahús  olyan, hogy szinte lemezekre lehet szedni, és a lemezek között, jól észrevehetően csücsülnek a szálkák. Megszavaztuk, hogy az irdalás mentes oldal lett a jobb, ha a szálka kérdést nézzük. Karácsonyi csukát tehát úgy fogom elkészíteni. Mivel az ízesítőanyagok nem tudták úgy átjárni, ahogy elvártuk volna, arra azt találtam ki, hogy a csukát egészben, befűszerezve fogom sütni jó 35-40 percig, aztán kiveszem, a két oldalát könnyen leválasztom a gerincről, másik tepsire rakom bőrével lefelé. A hófehér húst megfűszerezem a már említett fűszerkeverékkel és kis vajdarabkákat, rárakva még 5-10 percre visszadugom a sütőbe. Szerintem nagyon finom lesz az így elkészült két ütemben sült csuka :).






5 megjegyzés:

  1. Hogy én mennyire tudlak ilyenkor irigyelni:)

    VálaszTörlés
  2. Ez a sok halfinomság már irritáló!

    VálaszTörlés
  3. Kati -Valóban nagyon jól jön egy nagy-Ho-Horgász a családban, mert olyan halakat is ehetünk, amit üzletben nem lehet kapni, vagy nagyon drágán :)

    Hobbychef - nem akartam senkit irritálni, bocsi :) (de tényleg nagyon finom volt :D!!)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta biztos nagyon finom volt! Örülök hogy a fiad már meggyógyult, a csónakja végül előkerült?

    VálaszTörlés
  5. Jaj, de félelmetes! Elnézem neki, mert nagyon finom. :)

    VálaszTörlés