2011. december 28., szerda

Petrezselymes-rántásos nudli








Szenteste kimaradt egy tál petrezselymes krumplim. Vagy sokat főztem, vagy a rántott halak kapósabbak voltak. Eszembe jutott, hogy egyszer már készítettem gombócot gombóclevesbe maradék petrezselymes krumpliból, hát arra gondoltam, hogy nudlinak is jó lenne. Az pedig remek körete lenne a vörösboros kakaspörköltnek. Gyorsan áttörtem krumplinyomóval, és már készült is a tészta.


Hozzávalók: kb. 1,1 kg áttört petrezselymes krumpli, 1 nagy tojás (Mama tojása volt, két székű, több, mint 7 dkg!!), 35 dkg liszt (2/3-a rétes, 1/3-a finom), 1,5 fehér kanál só.











Ezekből  tésztát gyúrtam, a tésztát darabokra vágtam, a darabokból hengereket formáltam, amit kissé ellapigattam, késsel egyenletes szeleteket vágtam belőle. A szeleteket az asztallapon meghengergettem és sós-picit olajos vízben 30-40-esével kifőztem. (Amikor feljöttek a víz tetejére, még hagytam nekik kb. 20-25 másodpercet, aztán kiszedtem.)
















Először csak így, "pucéran" akartam köretként tálalni, de Legkisebbikem azt mondta, úgy olyanok, mint a meztelen csigák, ezért kaptak "ruhát". Réteslisztet kevés olajon megpirítottam, megsóztam, abba forgattam a nudlikat. A rántásos nudlik nagyon jó köretnek bizonyultak a kakaspörkölthöz. (Bár magában is isteni finom. Otthon, gyerekkoromban Anyukám gyakran főzött ilyet, csak Ő olyan apró gombócokat forgatott a jó pirult rántásba, amilyenből a gombócleves készül, azt hívtuk rántásos galuskának :).)















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése