2011. december 18., vasárnap

Rozmaringos-kakukkfüves sertéssült ugyanolyan tepsis krumplival, uborkás paradicsomsalátával







Tegnap mire odaértünk kedvenc hentesünkhöz olyan volt, mintha kirabolták volna. Már csak néhány sertésfarok és karajcsont árválkodott a pultban, meg kevés comb. Egyikhez sem fűlt a fogam, ezért átmentünk a PICK boltjába. Hát azt sem láttam még ilyen üresnek. Itt volt még  némi áru, de amit igazán szerettem volna (hurka-kolbász, sertésmáj, oldalas) már nem volt. Vettem egy egész tarját, megkértem a hentest, hogy vágja ki a csontot és csapjon rá párat, hogy otthon már ne kelljen vele küzdenem. De annak ellenére, hogy elég kényszerpályának éreztem ezt a választást, egész finom ebéd kerekedett ki belőle. A csontokból - szokásos módon, bezöldségelve, gyorsfőző fedővel, jelzések után 30 perc alatt - isteni levest főztem. Amíg főtt, másik edényben megfőztem 12,5 dkg csigatésztát, majd a gőz kiengedése után rászűrtem ezt a gyönyörű aranysárga levest. A zöldségeket és húsos csontot külön tálban adtam asztalra.













A húst felszeleteltem, tepsibe raktam, megszórtam sertéssült fűszeremmel, és frissen aprított rozmaringgal-kakukkfűvel. A zöldfűszereket nem vittem túlzásba, úgy gondolom ebből a kevesebb néha több :).







Kb 1 dl vizet aláöntve, majd alufóliával letakarva került 170 fokra előmelegített sütőbe, ahol 1 és 3/4 óra alatt sült ilyen szép pirosra (másfél óra után a fóliát levettem, a húsokat megfordítottam, úgy sütöttem tovább még 15 percig)









Amikor a hús már sült és a leves is főtt, előkészítettem a tepsis krumplit is. Megtisztítottam egy szűrőnyi krumplit, kettévágtam, felszeleteltem és sütőpapírral bélelt tepsire öntöttem.  Ezt is megfűszereztem a sertéssült fűszeremmel, és kb. ugyanannyi összevágott friss fűszernövényt szórtam rá, mint a húsra. Kevés olajjal meglocsoltam, kézzel jól összekevertem, hogy minden krumpli fűszeres és olajos legyen és a sütőbe tettem a hús alá az 1. sínre, ekkor a hús feljebb került a 4. sínre. Kb. 1 óra kell, hogy ilyenből


ilyen legyen



Már csak az uborkás paradicsomsaláta volt hátra:





Ezekből készült: 6 db tojásparadicsom, 1 db kígyóuborka, 1 db nagyobb lila hagyma


Az öntethez: 4 evőkanál 10 %-os ecet, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj, 1 csapott fehér kanál só, 4 szem édesítőszer, kevés őrölt bors, 2 db friss bazsalikomlevél egészen apróra vágva.


A zöldségeket felszeleteltem a képen látható szeletekre, az öntetet összekevertem és a szeletelt zöldségekre öntöttem. Néhány perc múlva már fogyasztható friss salátát tálalhattam.





8 megjegyzés:

  1. Jó kis összeállítás, egy finom ebédhez, még ha "kényszerpálya" is volt.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom ebéd lett, még ha nem is ezt szeretted volna!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gyakran készül nálunk is hasonlóan a sült és a krumpli is, mert a kertben van egy szép nagy rozmaringbokor. Vétek lenne kihagyni, mikor annyira finom aromát ad az ételnek. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta ! Finom ebédetek volt! Annyira kívántam a párolt káposztát azt megcsináltam, de most inkább ezt az uborkás salátát kérném !

    VálaszTörlés
  5. Hobbychef - köszi:)!

    Illéskrisz - köszönöm :)!

    Petra - én is a nyáron ültettem ki a kertbe és gyönyörűen élnek! Nagyon örülök neki, mert ahogy idegenkedtem tőlük, egyre jobban megszeretem ezeket a zöldfűszereket.

    Köszi Éva! Nagyon kapós volt nálunk is a sali, pedig Apa alapjáraton idegenkedik a hagymás salátáktól, de ma Ő is szívesen megette :)
    Szívesen kínáltalak volna, mert nagyon finom volt minden!

    VálaszTörlés
  6. Igazán finom ebédet kerekítettél a kényszerből vásárolt húsból:)Nagyon jól mutat a tányéron, a rozmaring egyébként is nagyon kedvelt fűszerem, sokan félnek tőle, pedig módjával használva isteni aromát ad az ételeknek:)

    VálaszTörlés
  7. Csodás képek, csodás ételek, megéheztem így éjféltájban:)

    VálaszTörlés