2013. január 8., kedd

Töltött burgonya - darált hússal


A hét végén vettem egy csomag (fél kiló) 7 %-os zsírtartalmú darált sertéshúst, az egészségesebb táplálkozás jegyében.  Végül olyan ételt készítettem, amit még soha, a régóta halogatott töltött burgonya jutott eszembe, bár a töltelékhús ízesítésén sokat gondolkodtam. Először a krumplit kellett kissé megfőzni. Alaposan megmostam, és gyosrfőző fedővel használható magasabb lábasba raktam 10 db közepesnél nagyobb krumplit, szórtam rá 2 fehér kanál sót, és felöntöttem fél liter forró vízzel. Szokásos jelzések után 10 percig főztem, aztán gyorsan kiengedtem a gőzt és langyosra hűtöttem a krumplit. Meghámoztam, és egy közepes tepsibe (36*24 cm) pakoltam a kettévágott krumplikat, amiknek az alját is egyenesre vágtam, hogy ne billegjenek. A krumplik közepét egy hegyes teáskanállal kikanyarítottam. A kivájt és levágott részeket is a tepsibe raktam. Elkövettem azonban egy hibát! Semmilyen zsiradékkal nem kentem ki a tepsit és a töltött krumplikra is csak egy-egy csepp olajat tettem. Az alacsony zsírtartalmú húsból szinte semmi nem sült ki, így elég száraz lett a töltött krumplim, amit a család nagyon megreklamált, mert szaftosabb ételekhez vannak szokva. A töltelékhez ezeket használtam: fél kiló sovány darált hús, 1 egész tojás, 1 púpos fehér kanál ételízesítő (aki idegenkedik az ételízesítőtől, használjon sót helyette ízlése szerint), kevés őrölt bors, 1-1 kávéskanál fokhagyma granulátum és szárított petrezselyemzöld, néhány tekerésnyi olasz fűszerkeverék  egy nagyobb diónyi sűrített paradicsom. 


Ezeket jól összekevertem és a tölteléket a kivájt krumplikba töltöttem. Alufóliával letakartam, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe toltam 20 percre. 20 perc után kivettem  a tepsit, reszelt sajttal megszórtam a töltött krumplikat, és további 20-25 percig sütöttem az ételt 200 fokon.



 

A kimaradt két és fél krumpli felét tejföllel vastagon kikent kis kerámia tálba szeltem, picit megsóztam, vékony kolbász szeletkékkel kiraktam, legfelül is krumpli következett, pici sóval megszórva. Két egész nyers tojást összeturmixoltam egy kanál tejföllel, ezt a habarékot a rakottasra öntöttem, és jó pár kanál tejfölt is simitottam rá. 200 fokon sütöttem, míg ilyen szép piros lett.  4 szeletre vágtam.



A töltött krumpli előtt zellerkrémleves volt az első fogás. Tisztított, kockára vágott zellerből 45 dkg-ot főztem meg 1,2 liter forró vízben, 2 tyúkhúsleves kockával, pici sóval, borssal. Amikor a zeller megpuhult, botmixerrel összeturmixoltam, 1 dl tejszínnel és 2 evőkanál tejföllel kiforraltam, pirított kenyérkockákkal tálaltam.

12 megjegyzés:

  1. Jövök én ide erre a blogodra, a másikon nem is tudtam írni most! Nagyon guszta, szeretem én is a töltött krumplit. Jó régen csináltam.Az hogy hétközben csak ketten vagyunk itthon annyira mindennap nem főzhetek több fogást hogy a férjuram is jóllakjon.Sok olyan étel van amit ő nem szeret.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is kiegyeznének pörkölttel, rántott hússal, sülthússal meg paprikás krumplival, főleg, ha nokedlivel és kolbásszal főzném. Más nem is kéne, csak ez a pár dolog felváltva. :)

    VálaszTörlés
  3. Éva! Most látom csak, Te lettél az első rendszeres olvasó ezen a blogon, szeretettel köszöntelek :)!!

    VálaszTörlés
  4. Imádom a töltött krumplit, hétvégén meg is csinálom :)

    VálaszTörlés
  5. Pizt - nekem is nagyon bejött :)!!

    VálaszTörlés
  6. Bocsi - Pitz. Igy estefelé már önállósítják magukat az ujjaim :)

    VálaszTörlés
  7. Szeretettel üdvözlöm új rendszere olvasómat Tam-Taram-ot :)!!

    VálaszTörlés
  8. tam-taram én vagyok, csak nem frissített a google vmiért :)) de köszönöm az üdvözlést :)

    VálaszTörlés
  9. Pitz - ha hiszed, ha nem, gondoltam rá, hogy Te lehetsz! Nagyon örülök Neked :)!

    VálaszTörlés
  10. Én nem töltött, hanem kalapos krumplit szoktam készíteni. Az egy kicsit zsírosabb, mert a megpucolt közel egyforma krumplikat félbevágom, a kikent tepsibe teszem lefejezve (azaz egy kalapnyit levágva) a krumplikat, az alsó részre egy karika kolbász és egy vékonyka szeletke füstölt szalonna, s rá a krumpli kalap. Sózom, tepsibe egy kis víz, alufóliával lezárom, sütőm, s a mikor már puha, leveszem a fóliát, reszelt sajtot szórok a krumplik fejére, vissza a sütőbe és ráolvasztom, és már kész is. Gyerekek is élvezik a készítést. Savanyúsággal kiegészítve kész a vacsora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ötletet, biztos nagyon finom. Ha sort kerítek a kipróbálásra, megjelentetem a blogon is, természetesen a hivatkozással együtt - ha hozzájárul.

      Törlés