A hét végén vettem egy csomag (fél kiló) 7 %-os zsírtartalmú darált
sertéshúst, az egészségesebb táplálkozás jegyében. Végül olyan ételt
készítettem, amit még soha, a régóta halogatott töltött burgonya
jutott eszembe, bár a töltelékhús ízesítésén sokat gondolkodtam. Először
a krumplit kellett kissé megfőzni. Alaposan megmostam, és gyosrfőző
fedővel használható magasabb lábasba raktam 10 db közepesnél nagyobb krumplit, szórtam rá 2 fehér kanál sót, és felöntöttem fél liter forró vízzel.
Szokásos jelzések után 10 percig főztem, aztán gyorsan kiengedtem a
gőzt és langyosra hűtöttem a krumplit. Meghámoztam, és egy közepes
tepsibe (36*24 cm) pakoltam a kettévágott krumplikat, amiknek az alját
is egyenesre vágtam, hogy ne billegjenek. A krumplik közepét egy hegyes
teáskanállal kikanyarítottam. A kivájt és levágott részeket is a tepsibe
raktam. Elkövettem azonban egy hibát! Semmilyen zsiradékkal nem kentem
ki a tepsit és a töltött krumplikra is csak egy-egy csepp olajat tettem.
Az alacsony zsírtartalmú húsból szinte semmi nem sült ki, így elég
száraz lett a töltött krumplim, amit a család nagyon megreklamált, mert
szaftosabb ételekhez vannak szokva. A töltelékhez ezeket használtam: fél
kiló sovány darált hús, 1 egész tojás, 1 púpos fehér kanál ételízesítő
(aki idegenkedik az ételízesítőtől, használjon sót helyette ízlése
szerint), kevés őrölt bors, 1-1 kávéskanál fokhagyma granulátum és
szárított petrezselyemzöld, néhány tekerésnyi olasz fűszerkeverék egy
nagyobb diónyi sűrített paradicsom.
Ezeket
jól összekevertem és a tölteléket a kivájt krumplikba töltöttem.
Alufóliával letakartam, és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe
toltam 20 percre. 20 perc után kivettem a tepsit, reszelt sajttal
megszórtam a töltött krumplikat, és további 20-25 percig sütöttem az
ételt 200 fokon.
A
kimaradt két és fél krumpli felét tejföllel vastagon kikent kis kerámia
tálba szeltem, picit megsóztam, vékony kolbász szeletkékkel kiraktam,
legfelül is krumpli következett, pici sóval megszórva. Két egész nyers
tojást összeturmixoltam egy kanál tejföllel, ezt a habarékot a
rakottasra öntöttem, és jó pár kanál tejfölt is simitottam rá. 200 fokon
sütöttem, míg ilyen szép piros lett. 4 szeletre vágtam.
A
töltött krumpli előtt zellerkrémleves volt az első fogás. Tisztított,
kockára vágott zellerből 45 dkg-ot főztem meg 1,2 liter forró vízben, 2
tyúkhúsleves kockával, pici sóval, borssal. Amikor a zeller megpuhult,
botmixerrel összeturmixoltam, 1 dl tejszínnel és 2 evőkanál tejföllel
kiforraltam, pirított kenyérkockákkal tálaltam.
Jövök én ide erre a blogodra, a másikon nem is tudtam írni most! Nagyon guszta, szeretem én is a töltött krumplit. Jó régen csináltam.Az hogy hétközben csak ketten vagyunk itthon annyira mindennap nem főzhetek több fogást hogy a férjuram is jóllakjon.Sok olyan étel van amit ő nem szeret.
VálaszTörlésNálunk is kiegyeznének pörkölttel, rántott hússal, sülthússal meg paprikás krumplival, főleg, ha nokedlivel és kolbásszal főzném. Más nem is kéne, csak ez a pár dolog felváltva. :)
VálaszTörlésÉva! Most látom csak, Te lettél az első rendszeres olvasó ezen a blogon, szeretettel köszöntelek :)!!
VálaszTörlésImádom a töltött krumplit, hétvégén meg is csinálom :)
VálaszTörlésPizt - nekem is nagyon bejött :)!!
VálaszTörlésBocsi - Pitz. Igy estefelé már önállósítják magukat az ujjaim :)
VálaszTörlésSzeretettel üdvözlöm új rendszere olvasómat Tam-Taram-ot :)!!
VálaszTörléstam-taram én vagyok, csak nem frissített a google vmiért :)) de köszönöm az üdvözlést :)
VálaszTörlésPitz - ha hiszed, ha nem, gondoltam rá, hogy Te lehetsz! Nagyon örülök Neked :)!
VálaszTörlésÉn nem töltött, hanem kalapos krumplit szoktam készíteni. Az egy kicsit zsírosabb, mert a megpucolt közel egyforma krumplikat félbevágom, a kikent tepsibe teszem lefejezve (azaz egy kalapnyit levágva) a krumplikat, az alsó részre egy karika kolbász és egy vékonyka szeletke füstölt szalonna, s rá a krumpli kalap. Sózom, tepsibe egy kis víz, alufóliával lezárom, sütőm, s a mikor már puha, leveszem a fóliát, reszelt sajtot szórok a krumplik fejére, vissza a sütőbe és ráolvasztom, és már kész is. Gyerekek is élvezik a készítést. Savanyúsággal kiegészítve kész a vacsora.
VálaszTörlésKöszönöm az ötletet, biztos nagyon finom. Ha sort kerítek a kipróbálásra, megjelentetem a blogon is, természetesen a hivatkozással együtt - ha hozzájárul.
TörlésKöszönöm
VálaszTörlés