2013. január 1., kedd

Újévi ebéd 2013





Az újévi ebédben megint nagy szerepet kapott a lencse. Leves és főzelék is készült belőle, főzeléket most először főztem én, eddig csak az Anyukám által készítettet ettem, de most az enyém is nagyon ízlett. Főfogásként kétféle töltött karaj készült, kolbászhússal és főtt tojással töltött. Az ebédkészítést a húsok elkészítésével kezdtem. Megfőztem, majd kihűtöttem a tojásokat (7 db-ot, a húsba 4 db kellett, így a levesbe is jutott, annak aki kért). Egy 1,4 kg-os rövidkarajt kettévágtam, mindkét húst óvatosan felszúrtam. Egyik felét megtöltöttem nyers sütni való kolbászból kiszedett fűszeres hússal, másik felét a nyílás befűszerezése után főtt tojásokkal töltöttem meg (de a tojások üres fehérjéjét most is levágtam, a szomszéd cicái kapták meg). Így a szeletelésnél minden szeletben van sárgája és fehérje egyaránt. Mindkét húst kivül is jól befűszereztem sertéssült fűszerkeverékemmel, aztán egy nagy sütőzacskóba raktam. Köré apró, tisztított, megmosott, egészben hagyott hópelyhecske krumplit raktam, hogy magába szívhassa a húsból kioldódó ízeket. (A nagyobb krumplikat kettévágtam.) A zacskót utána  tűzőgéppel lezártam - a tetejére ollóval csíptem egy kis lyukat - és 180 fokra előmelegített sütőben 85 percig sütöttem. 



 A zacskó felvágása után kis ideig pihentettem a húsokat, majd felszeleteltem és tálra rendeztem. 
Amíg megsült a hús volt időm a levesre és a főzelékre. 


A levest szokásos módon főztem, gyorsfőző fedővel. A főzeléket viszont hagyományos módon, és legnagyobb meglepetésemre szinte ugyanolyan gyorsan megfőtt, mint a leves. Összesen fél kiló lencséből dolgoztam. A lencsét még reggel forró vízbe áztattam. Amikor megázott, ketté osztottam, kb. 2/5 részéből készült főzelék (20 dkg száraz lencse), a többi maradt a levesbe. A lencsét felöntöttem 6 dl forró vízzel, ráraktam egy fél fej felaprózott vöröshagymát, 1 kávéskanálnyi fokhagyma granulátumot, kevés ételízesítőt és sót. Rövid idő elteltével, amikor megpuhult, világos rántást készítettem 1 evőkanál rétes lisztből és kevés olajból, azzal berántottam, kiforraltam, végül néhány csepp ecettel savanyítottam rajta kicsit. Isteni, szinte krémes lett. A húsokat - szaftjukkal meglocsolva -, a vele sült krumplival, lencsefőzelékkel és céklával tálaltam - persze csak magamnak, mert Apa és a Fiúk a lencsefőzeléket kihagyták. Nem baj, legalább a lencselevesből mindenki evett.

10 megjegyzés:

  1. Hát vacsorára jöhetne!Finom!!!!!Szeretem!!!

    VálaszTörlés
  2. Boldog Új Évet Kívánok Neked és kedves Családodnak!!!!

    VálaszTörlés
  3. Remek ételsor, gyönyörű fotók, ügyes házasszony! BÚÉK az egész családnak!

    VálaszTörlés
  4. Mellissina2 - mi is szerettük :)! Köszönöm, Neked és Családodnak is boldog új évet :)!

    Marisz - Köszönöm :), én is boldog új évet kívánok Neked és Családodnak :)!!

    VálaszTörlés
  5. Még nézni is gyönyört okoz.
    BUÉK!

    VálaszTörlés
  6. Úgy látom finomságokat készítettél. A lencse nálunk sem maradhat el soha.
    Boldog, Békés Új Esztendőt Kívánok Neked és a Családodnak!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm kedves Hobbychef :)! Neked, Nektek is boldog új évet!!

    Lívia Köszönöm! Én is békés, boldog új évet és jó egészséget kívánok Neked és kedves Családodnak!

    VálaszTörlés
  8. Mária! Boldog Új Esztendőt kívánok! Finomakat süssél-főzzél az új évben is!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta volt a neműd! B.Ú.É.K. Néked és Családodnak! :)

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm kedves Kriszti és Marianna, Nektek és Családjaitoknak is nagyon boldog új évet :)!!!

    VálaszTörlés